top of page
WAT IS VING TSUN?
wong shun leung

Ving Tsun is geen spel, het is een wetenschappelijke onderbouwde gevechtsmethode. Het doel is om een gevecht direct te beëindigen en te overleven. Principes van wiskunde, natuurkunde, vechtstrategieën, anatomie en psychologie, maken Ving Tsun tot een logisch, efficiënt en effectief systeem. Training moet serieus worden genomen om bewustzijn, zelfvertrouwen, vaardigheden, lef en kracht te ontwikkelen. Gebruik jouw volledige inzet om de beste versie van jezelf te worden en help anderen in hun groeiproces.

Wong Shun Leung geeft zijn visie. Naast hem onze tolk Kwok Fai. 

De grondslagen liggen in de Shaolin Temple van China, waarna het doel ontstond om de bestaande technieken op alle kwetsbaarheden en imperfecties te verbeteren. Bewegingen werden zodoende korter, efficiënter, sneller en doelgerichter. Het systeem is daardoor universeel en toepasbaar in iedere situatie. De techniek moet met weinig kracht al functioneren, om het bij een fysiek sterkere tegenstander te kunnen gebruiken. Door dit meerdere generaties te observeren, te trainen, en te verbeteren, is Ving Tsun met succes ontwikkeld. 

Uiteindelijk heeft grootmeester Yip (Ip) Man jarenlang Ving Tsun onderwezen in Hong Kong, waarmee hij een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de verspreiding en bekendheid ervan. Bruce Lee was een beroemde student van Yip Man, die nu nog populair is door zijn films. Deze werd ook onderwezen door Wong Shun Leung één van Yip Mans meest succesvolle studenten, een getalenteerd en "streetwise" Ving Tsun-beoefenaar. De kennis en ervaring van Wong is van grote invloed geweest op de verdere ontwikkeling van Ving Tsun, ook binnen onze society.

Er wordt wel eens gezegd dat Ving Tsun "vechten van dichtbij" is.

Dit klinkt misschien wat vreemd, en dat is het eigenlijk ook. Vechten op afstand is natuurlijk niet erg effectief. Toch zijn er nog altijd veel vechtsporten waarbij veel gebruik wordt gemaakt van (schijn)bewegingen op afstand van de tegenstander. Dit zie je ook terug in veel films die over vechtsport gaan; de gevechten zien er doorgaans erg spectaculair en acrobatisch uit, en de held van het verhaal verliest geen enkel gevecht. Dit is misschien indrukwekkend en leuk om naar te kijken, maar het is niet de realistische gang van zaken in een echt gevecht. Iedere beweging die je teveel maakt kost je energie, en iedere omweg die je neemt kost je tijd. En veel belangrijker, daardoor ben je kwetsbaarder voor de aanvallen van jouw tegenstander. Om te winnen, zal je korte en solide bewegingen moeten maken in nabijheid van je tegenstander, zonder daarbij gebruik te maken van overbodige showelementen. Dit is de kerngedachte van Ving Tsun.

Het "centerline-principe" en "gelijktijdige aanval en verdediging" vormen de basis van het systeem.

Door vorm- en partnertraining werk je aan het beheersen van een structuur, dynamiek en een juiste anticipatie op je tegenstander. Snelheid en gevoel voor afstand wordt getraind. Je leert je eigen stabiliteit te behouden, en hoe je je tegenstander uit balans kan brengen. Je gaat kritisch nadenken over hoe je handelt binnen een gevecht, en waarom. Vanuit welke hoek is een aanval effectief? Waarom is het niet altijd zinvol om te schoppen? Wat is een effectieve stoot? Hoe doseer je je energie? Dit zijn allemaal vragen waarmee je aan de slag gaat.

 

Omdat je in een gevecht altijd rekening moet houden met de meest nadelige omstandigheden, zoals een tegenstander die groter, sterker of fitter is dan jij, ligt bij Ving Tsun de nadruk op het verbeteren van techniek, en niet alleen op het inzetten van kracht.

Dit maakt Ving Tsun geschikt voor beoefenaren van verschillende leeftijdsgroepen.

bottom of page